Home

Paragrafen

Openbaarmakingsparagraaf: informatiehuishouding en de Wet open overheid
Inleiding
Sinds de invoering van de Wet open overheid (hierna; Woo) in mei 2022 is de openbaarheidsparagraaf verplicht in de jaarverantwoording. De Woo beoogt overheden transparanter te maken door overheidsinformatie beter vindbaar en digitaal toegankelijker te maken; met als fundament “de informatiehuishouding op orde”. Deze paragraaf geeft een verantwoording op hoofdlijnen over de resultaten op de thema’s informatiehuishouding (bestaand beleid), de actieve openbaarmaking (nieuw beleid) en de passieve openbaarmaking (bestaande dienstverlening).
Informatiehuishouding als randvoorwaarde voor openheid en transparantie
Een goede informatiehuishouding is en blijft een randvoorwaarde om informatie te kunnen vinden en ontsluiten. Er loopt een meerjarenplan om samen met de teams in het primaire proces de vindbaarheid en volledigheid van informatie op orde te krijgen: het informatiebeheerplan.
Actieve openbaarmaking en invoering Woo
De Woo kent de actieve en passieve (Woo verzoek) informatieplicht. Voor de gefaseerde invoering van de actieve informatieplicht is 5 jaar de tijd vanaf mei 2022. Het Rijk draagt ten behoeve van de implementatiekosten bij aan gemeenten.
Met actieve openbaarmaking wordt bedoeld het openbaar maken van de informatie van de elf verplichte informatiecategorieën in de Woo en wat meer nodig is om een transparante organisatie te zijn. Afhankelijk van de bestuurlijke wens en de ambitie kan meer informatie actief gepubliceerd worden.
Het afgelopen jaar zijn we blijven ontwikkelen op wat de actieve openbaarmaking vraagt, met het Project implementatie Woo;

  • Bewustwording blijven creëren door voorlichten en trainen;
  • Identificeren van de te publiceren informatie binnen onze processen en het beleggen van verantwoordelijkheden om te publiceren;
  • Processen, procedures en hulpmiddelen voor het publiceren van informatie;
  • Technische ontwikkelingen, nodig voor publicatie.

Passieve openbaarmaking
Passieve openbaarmaking is het openbaar maken van informatie naar aanleiding van een Woo-verzoek. De mogelijkheid tot het indienen van een informatieverzoek is niet gewijzigd ten opzichte van het vroegere Wob- verzoek. De afdoeningstermijn is wel verkort. De maximale wettelijke afhandel- beslistermijn van een Woo-verzoek bedraagt vier weken, met een eenmalige mogelijke schriftelijke verlenging met twee weken.
In 2024 werden 15 verzoeken om informatie ingediend. We zien een toename in complexiteit en omvang van verzoeken. 9 zaken werden binnen de reguliere beslistermijn van 4 weken afgehandeld. 6 zaken werden in overleg met de verzoeker binnen een overeengekomen termijn afgehandeld.
5 van de verzoeken betroffen informatie in het fysieke domein; (milieu) vergunningen, beleidsstukken vastgoed, e.d.
3 van de informatieverzoeken hadden betrekking op contacten tussen de gemeente en partijen inzake projectontwikkeling.
7 zaken kenden een op zichzelf staand onderwerp (toepassing noodverordeningen, contracten buitenreclame e.d.).

Deze pagina is gebouwd op 06/27/2025 15:18:05 met de export van 06/27/2025 15:13:44